Jo oftere et betonggulv pleies/vaskes/rengjøres jo penere blir det. Avhengig av størrelse på gulvet anbefales enten mopp med mikrofiber eller skuremaskin med nylonbørster. Ekstra skitten betong/terrazzo rengjøres med Steinfix 40, vann og Rød Twister og poleres opp igjen.

Bruksområdet på gulvet bestemmer egentlig hvilken sluttbehandling du bør ha. Dersom det er et soverom klarer du deg kanskje med en billig steinsåpe, dersom det er ved et basseng bør sluttbehandlingen tåle klor, garasjegulv bør ha en sluttbehandling som forhindrer saltgjennomtrenging fra veisalt og diesel. Kjøkken og områder som er utsatt for oljer, rødvin og blod fra biffen bør ha en sluttbehandling med høyere kvalitet.

Ønsker du et slipt betonggulv som skal ha maksimal beskyttelse mot rødvin-, kaffe og mineraloljer anbefales å betale litt ekstra for en meget god diffusjonsåpen impregnering, eller en sluttbehandling med transparent PU-lakk. Men husk at lakk er diffusjonstett og slipper ikke ut fukt. Betonggulvet må derfor ha herdet en uke pr. cm før påføring av lakk.

Man bør alltid ta en test på et mindre område da fargetone på ferdig behandlet betongflate varierer. På betonggulv hvor selve betongen absorberer ujevnt kan også pigmentstoffene suges tilsvarende ujevnt ned i overflaten. Det fremkommer som skyer (lysere partier med fargeforskjeller)

Avhengig av hvilken betongresept og fargestoff som er tilsatt betongen kan sluttresultatet derfor blir mørkere eller lysere enn forventet. Man kan imidlertid ta utgangspunkt i at produktene gir en fargetoneskala fra 1-3 ( 1= opprettholder original fargetone/ 3 = mørkere fargetone «Wet look»).

Sluttbehandling på matte gulv med impregnering

Arita Super Imp – Fargetoneskala 1

Arita 3D – Fargetoneskala 2

HDSP matt toppcoat – Fargetoneskala 2

Husqvarna Premium Guard – for Husqvarna Superfloor ™ – Fargetoneskala 2

Steinfix 60 – Fargetoneskala 1

Trestjerner – matt lakk – Fargetoneskala 2

Husqvarna Topical Guard – for betong og terazzo – Fargetoneskala 1

Sluttbehandling på matte gulv med lakk 

Mapefloor PU-lakkforsegling – Fargetoneskala 1

Trestjerner – lakk – Fargetoneskala 1 og 2

Sluttbehandling på glatte gulv med impregnering

Arita Super Imp – Fargetoneskala 1

Arita 3D – Fargetoneskala 2

HDSP glatt toppcoat . Fargetoneskala 2

Husqvarna Premium Guard – for Husqvarna Superfloor ™ – Fargetoneskala 2

Trestjerner – blank lakk – Fargetoneskala 2

CXP Høyglans crystallizer – Fargetoneskala 1

Sluttbehandling på garasjegulv / bodområder 

Pentra-Sil – Fargetoneskala 2

Trestjerner – betongolje

Biltema – Betonglasur

Vedlikehold av et betonggulv

Bindemiddelet i betong inneholder ulike former for kalk (kalsiumsilikathydrat og kalsiumhydroksid), som har en naturlig høy pH-verdi. Kalken brytes ned av aggressive rengjøringsmiddel. For å bevare gulvets glans og lettstelte overflate bør man derfor ikke bruke denne type rengjøringsmidler.
Grunnen er at disse over tid kan forringe overflatens glans og gjøre gulvet vanskeligere å rengjøre. Vi anbefaler å rengjøre Husqvarna SUPERFLOOR™ med diamantimpregnerte slipeskiver som Hiperclean pads og vann og/eller mikrofibermopp. På denne måten rengjøres også alle gulv på en miljøvennlig måte og med et bedre resultat

FDV Vedlikeholdsinstruksjon for Superfloor (PDF)

Rengjøringsinstruksjon av Superfloor ( PDF)

Kalkutslag

Utslag på nyslipte betonggulv: Unngå å la vanndammer eller vannrenner bli liggende på overflaten og tørke opp eller fordampe, da dette kan gi en reaksjon i form av utslag eller endringer i overflaten. Gulvet blir mer robust med tiden og etter ca. 2 måneder er slike reaksjoner usannsynlig. Man bør likevel ikke la store væskemengder ligge og tørke opp på gulvet. Betong tåler ikke etsende stoffer som sterke syrer og alkalier. Dette bør fjernes umiddelbart fra gulvet.