Skjønnheten kommer under ifra. Et eksponert betonggulv har fått fjernet den svake huden på overflaten og den sterkere betongen under avdekkes. Eventuelle svinnsprekker og porer avdekkes og tettes. Gulvet foredles deretter til en rett flate med diamantverktøy. Fordelene er mange…

Bildet: Studie av Per Sandstrøm, Epoxy vs Superfloor etter ett år. 

Å male eller legge epoksy på et betonggulv er kortsiktig og fordyrende i motsetning til å slipe til et evigvarende flott gulv med eksponert polert betong. Bildet over viser en studie av Industrigulv utført av Per Sandstrøm i Renall AB. Bildet viser forskjellen på epoksy og Superfloor etter ett år. Hele studien kan leses her.

Maling og epoksy holder ikke særlig lenge i et byggs levetidsperspektiv. Den kjemiske årsaken er at det er ingen Epoksy- eller malingsprodukter som over tid er UV-bestandig mot sola. Disse produktene vil derfor etter hvert gulne/falme, og i verste fall flasse. På gamle gulv er det også slik at syrer-, oljer- og løsningsmidler som det tidligere har blitt sølt med garantert har trukket ned i betonggulvet. På et tidspunkt søker dette mot overflaten igjen og forårsaker bobler og flassing i Epoksybelegget.

De mekaniske årsakene er at når maling- og epoksybelegg på slakterier, sykehus, kjøkken, verksteder etc får en liten rift så kommer det etter hvert bakterier som utvikles til et problem man unngår med betongslipte gulv.

Slipte og etterbehandlede eksponerte betonggulv tar utgangspunkt i forskriftsmessig fundamentert, armert og utstøpt betong. Det oppnåes da et av de rimeligste gulvalternativer i moderne byggindustri med lave livssykluskostnader. Man foredler jo det eksisterende betonggulvet og fjerner behovet for gulvbelegg.

Betongflater magasinerer varmen fra sollys, og kan derfor bidra til oppvarming i den kalde årstiden. Den kan også redusere behov for kjøling i den varme årstiden. Begge disse egenskapene bidrar til å redusere det totale energibehovet.

Betongen er foretrukket i Breeam prosjekter, inneholder ikke skadelige stoffer og avgir etter sliping og polering minimalt med støv og fordampning til omgivelsene. For renhold og vedlikehold trenges ingen aggressive eller allergiframkallende stoffer, vaskes kun med vann, litt natursåpe og mopp/rundeller. Slipt betong gir et estetisk vakkert miljø og bidrar til husets identitet. Lys reflekteres også meget godt. I et arbeidsmiljø blir det mindre vibrasjoner for truckførere og mindre slitasje på kjøretøy når man kjører på betongslipte gulv.

Vi forvandler et grått og skittent gulv til et hygienisk, lettvasket, støvbundet og slitesterkt gulv som varer i byggets levetid. Den slipte overflaten gjør at truckspor og forurensninger fra dyrehold, restaurantdrift, barnehager etc. ikke setter seg fast. Etter grovslipingen impregnerer vi med EverCrete® som er en ikke giftig impregnering godkjent for kontakt med drikkevann. EverCrete® er en fuktsperre som permanent beskytter mot syrer og nedbrytende stoffer. Vi sanerer også garderobeanlegg og svømmebasseng. Les mer her

Innen dyreproduksjon er smittepress av virus og infeksjoner i besetningen et ikke ukjent tema. Det blir ofte en økonomisk utfordring for bonden og gir ringvirkninger.

Blant veterinærer er det bred enighet om at smitterisikoen sannsynligvis reduseres med opptil 80 % ved bruk av smittesluse med flislagt gulv og god håndhygiene fra uren til ren sone. Dette fungerer derimot ikke når viruset man tror er vasket bort i den rene sonen er gjenstridig og fortsatt gjemmer seg i et stort ubehandlet og stadig mer slitt betonggulv. Les mer her

Et slipt betonggulv er et perfekt antistatisk og brannsikkert ESD-gulv. Gangtest viser ingen eller liten statisk ladning. Utførte resistenstester viser at slipte betonggulv oppfyller kravene til standarden SS-EN 61340-5-1, den internasjonale IEC- standarden og den amerikanske standarden ANSI/ESD. Toyota Trucks sier de har mindre problemer med elektronikken på trucker som går på betongslipte industrigulv.

Slipt betong er vanskelig å ødelegge, kan likestilles med keramiske fliser eller naturstein med det fortrinn at det ikke finnes fuger. Knusing av kanter og hjørner begrenses til overgangene mot andre tilstøtende gulvbelegg og vil være av minimal betydning. Gulvet er homogent og avskalling og lagdeling vil ikke forekomme. På industrigulv er slipt betong overlegent.

Renhold og vedlikehold er en og samme prosess og utføres med steinsåpe på vanlige bruksgulv. Etter mange års bruk, avhengig av belastning, kan det om nødvendig foretas en lett oversliping og ny polering, og gulvet er tilbakestilt til original tilstand.