Metallskinner, prydfuger eller innstøpte fuger i gulvet

Metallskinner i betonggulvet – Senest dagen etter støp sages et spor med rissanviser i 1/3 dels tykkelse av betonggulvet. Det er fullt mulig å legge ned skinner i slutten av slipeprosessen. Men det er 2 grunner til at man bør vente i ett års tid før man legger ned messing- eller aluminiumsskinner.

Grunn 1 er å vente inntil gulvet har beveget seg ferdig, som kan ta ett år. Grunn 2 er å slipe gulvet ferdig og dermed unngå å ripe opp metallet med slipemaskinen. I mellomtiden anbefales bare legge en mykfug i sporet eller la sporet være åpent.

Vestre vei 83, Nesøya i Oslo med 5 mm skinne i messing fra PG Flow Solutions AS

Etter et års tid tar man utgangspunkt i det allerede sagde sporet og slisser et nøyaktig spor i forhold til målene på listen som skal legges ned. Det anbefales 10 x 10 mm skinner for at de skal være synlige. Skinnen legges ned og festes i sporet med et elastisk lim, f.eks Tec 7. Slipes plant med gulvet. Gjør en befaring til Nasjonalmuseet, de har ettermontert messingskinner.

Vurder om du vil bruke eloksert aluminium, messingskinner, kobberskinner eller bare fugemasse i rissanviserne. Husk at messing og kobber må pusses av og til. Det er flere leverandører av metallskinner og det er ofte litt leveringstid. PG Flow Solutions AS, Norsk Stål AS, Astrup AS, Metallhuset Bergsø AS, HauCon Norge AS, Duri Proffsenter AS og Granitt og Betongvare AS har forskjellige typer løsninger.

Prydfuger fra CXP

Bildet er fra nye Ruseløkka skole – prydfuge av polymer tilsatt grus med vanlig mykfug av akryl.

Bruk egnet fugemasse

Fugemasse for private hjem – Fugemasse blir slitt som et bildekk. Jo mer fugemassen blir utsatt for slitasje jo raskere blir den slitt ned og du får et søkk i fugesporet. På gulv som skal gås på holder det med å legge en vanlig mykfug av akryl eller silikon.

Fugemasse for lager – På gulv som skal kjøres på eller ha ekstrem persontrafikk anbefales en fugemasse av polyuretan eller epoksy, som er hardere, mer motstandsdyktig men fortsatt myk nok til å være fjærende.

Mapeflex PU40 (polyuretanbasert) fra Mapei. Utviklet for betonggulv med over +5°C i parkeringshus og industrigulv med trafikk. Tåler bevegelse i fuger på inntil 25 %. Fås i patroner eller pølser. Last ned teknisk info Mapei Mapeflex PU40 (pdf)

Armor Hard (epoksybasert) fra Metzger. Armor Hard brukes i Amazones lager, herder raskt, men bør ikke brukes i fuger med bevegelser. Fås i patroner eller bøtter. Last ned teknisk info Armor Guard (pdf) Last ned compliance for Armor Hard (pdf)

Konstruksjon av prydfuge

Først må skader og ujevnheter på betongkantene renskjæres for å få pent sluttresultat. Det legges ned en bunnfyllingslist og epoksy L smøres rikelig ( 1 kg pr m2) på de rene, friske kontaktflatene rett før fylling av støpemassen, vått i vått.
Støpemasse alternativ 1) Mapei Confix (tørrmørtel) kan tilsettes litt mindre vann som erstattes med Mapei Superflyt for bedre flytegenskaper og raskere legging. Limes til den rene friske kontaktflaten med rikelig Epoksy L.
Støpemasse alternativ 2) Mapefloor I 900 (Epoksybasert) tilsatt for eksempel kvartsmix 0,1-2 mm, Quartz 1.9. Da blir konsistensen en epoksy-mørtel. Limes til den rene friske kontaktflaten med rikelig Epoksy L.

Det fylles med 3-4 millimeter overstøp for å ha noe å slipe. Vi tilsetter gjerne litt ekstra grus i støpemassen for å få dekorativt tilslag etter sliping.
Det skjæres med vannsag helt igjennom støpemassen for å unngå fastholdingspunkter. Gulvflatene kan nå bevege seg fritt.
Både fugen og gulvet i området rundt fugen blir slipt til toleranse +- 2 millimeter målt med 2 meter rettholdt.

Last ned datablad på Mapei Confix (pdf)

Last ned datablad på Mapefloor I 900 (pdf)

Last ned datablad på Mapei Superflyt (pdf)

Last ned datablad på Mapei Epoksy L (pdf)

Last ned datablad på Mapei Mapeflex PU40 (pdf)

Gulvfuger til innstøping eller ettermontering

Eksempel fra Haucon AS

Gulvfuger til innstøping eller ettermontering – Det finnes hundrevis av løsninger og systemer med kjøresterke gulvfuger i metall som monteres før støping eller ettermonteres etter støping. Vær oppmerksom på at støping med for bløt betong (synk over 220) på større flater i kombinasjon med kjøresterke metallfuger (f.eks cosinus) må planlegges nøye da risiko er stor for kantreis der fugene er montert. Tilstrekkelig armering, riktig betongresept og tykkelse på støp er meget viktig. Bruk teknologer og erfarne firmaer.